Om Sanda socken

SANDA är en av de större socknarna på Gotland.

Det är en strandsocken och utpräglad lantbruksbygd. Om man börjar från norr väg 140 så börjar socknen redan inne i Västergarns samhälle, sedan följer cirka 8 kilometer fin kust med Kovik, Björkhaga och Vivesholmar ner till Snäckan vid Varvsholm. Sanda gränsar sedan mot Klinte, Hejde, Väte, Mästerby, Eskelhem. Sanda är delat i västra delen, med länsväg 140 vid Kovik/Björkhaga och området vid skolan/kyrkan som är tätort.

I socknen bor ca 680 personer.

Sanda skola har klasserna 1-6 samt förskola och fritids med barn även från Mästerby, Hejde, Väte och Västergarn.

Sanda pastorat har komminister, kantor och kyrkvaktmästare i socknen

Busslinje 10 går kustvägen och linje 51 går genom Sanda tätort flera gånger per dag med turer som passar de flesta pendlare till Visby.

Övrig service kan nämnas lantbrevbärare och bokbuss. 

Lantbruk: 
Sanda har ett 15-tal aktiva jordbrukare varav fyra med mjölkproduktion. De flesta har växtodling och de driver även ett aktivt skogsbruk. 

Sanda såg & tröskförening driver sågen vid Skallbjörk sedan drygt 100 år tillbaka och den är väl utnyttjad av sockenborna och andra utsocknes.

Hembygdsföreningen äger vattensågen vid Petarve med sågtorp och tillhörande samfällighet. Den sista kvarvarande vattensågen på Gotland. Ett mycket vackert område med slingrande å genom urskogs. Vi försöker att har en sågvisning om året.

I socknen finns även några andra entreprenadföretag och en däckfirma som säljer däck och lantbruksdelar över hela Gotland. Det finns även smed, hovslagare och hästinridning. Några gårdar har grönsaks- och trädgårdsodling med hemförsäljning sommartid.

Ett bageri finns i socknen som har försäljning året runt hemmavid.

Näringsliv: 
Här finns alla sorters företag som behövs om man ska bygga hus. Arkitekt, Byggfirma, Snickare, Kakel & Murning, Elinstallatör, Golvläggare och Målare.

Här finns också charkuteri med egen tillverkning av korv mm, handarbetsaffär, en firma för reparationer och försäljning av hushållsmaskiner, en drakbutik och en resebyrå m m.

Det finns många företagare och hantverkare i Sanda på de flesta områden men också konkurrerande företag i grannsocknar bl. a i Klintehamn. 

Turism och Natur – Kultur:

Vid kustvägen finns:

  • Koviks Fiskerimuseum, Kapellet.
  • Björkhaga badstrand med camping, restaurang, stugby, pool.
  • Snäckan (pensionat) och minigolf.
  • Vivesholmar strövområde med fornborg.

Vid Sanda tätort finns också mycket att titta på och besöka men det gäller då att få besökande av väg 140 och köra in över land. Här finns JärnvägsstationenLars Gullins (världskänd Jazzmusiker) födelse- och uppväxtplatsKyrkanänget vid bygdegårdsparken. Vattensåg vid Petarve,  Valdemarskorsvid Gunilde, butiker med hantverk, keramik m.m.

Sandas långa kustremsa från Västergarn till Klintehamn är välbesökt och känt av såväl gotlänningar som turister men det finns ingenting som inte kan göras bättre.

Hembygdsföreningen arbetar med att försöka sprida information om att Lars Gullin var Sandabo. En skylt finns vid hans födelseplats och minneskonserter ordnas i samarbete med bl.a. Gotlands Kommun, Kultur och Fritidsnämnden och Gotlandsmusiken.
Lars Gullin föddes 1928 i Sanda. Han började tidigt att ägna sig åt musik, först på dragspel och med åren blev han en världskänd jazzsaxofonist som givit ut skivor och spelat över hela världen. Gullin var en känd musiker i bl.a. Amerika och Finland men här på Gotland är det många som inte vet vem han var.

Nere vid stränderna Vivesholmar och Varvsholm finns några lokaler av örten Strandvedel, en fridlyst växt som bara finns på dessa platser samt i Bohuslän. Strandvedeln är logotype till socknens informationsblad Sandpappret.

Barn och ungdomsverksamhet:
Kyrkan har varje torsdag kyrkans barntimmar för barn 4-6 år.  4H har aktiviteter varje torsdag för barn och ungdomar från 7 år och uppåt. Vi unga Sanda-Västergarn har aktiviteter på helgerna för hela familjen.
Kyrkan har en barn- och ungdomskör.

Föreningsliv och sockengemenskap: 
Sockenborna umgås mest genom föreningsliv och studiecirklar. Senaste åren också på ”Trivselkvällar” i bygdegården, som de olika föreningarna tillsammans arrangerar för att alla ska kunna träffas och umgås med någon matbit och lite underhållning. Dessa trivselkvällar har varit välbesökta.

I socknen finns förutom Hembygdsföreningen också en aktiv dansförening, Röda korset med syförening, Kyrkan med kör, EFS missionsförening med syförening, LRF, Politiska föreningar, Sanda Såg & Tröskförening samt Koviks fiskemuseum, fiskarförening och idrottsförening med pärk och varpa på programmet.

Under våren 1997 tog några initiativ och startade en revygrupp. Den första trevande revyn hölls under Valborg 1997 och sedan dess har den exklusiva Sandarevyn återuppstått varje Valborg.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes